Käytämme sivustolla evästeitä parhaan mahdollisen käyttökokemuksen tarjoamiseksi. Lue lisää tietosuojastammeSelvä

Ajankohtaista

Uusi jätelaki on astunut voimaan


05.11.

Jätelaki on uudistunut ja se tuo mukanaan muutoksia niin yritysten kuin kotitalouksienkin jätehuoltoon.

 

Tausta ja voimaantulo

 

Jätelainsäädännön uudistuksen taustalla on EU:n jätesäädöspaketti, jonka tavoitteena on jätteiden määrän vähentäminen sekä uudelleenkäytön ja kierrätyksen lisääminen. Vuoteen 2030 mennessä yhdyskuntajätteestä tulisi kierrättää 60 prosenttia ja pakkausjätteestä 70 prosenttia. Jätelaki on astunut voimaan 19.7.2021, mutta uusiin käytäntöihin siirrytään portaittain vuosina 2022–2024.

 

Merkittävimmät muutokset yrityksille

 

Hallinto-, palvelu- ja elinkeinotoiminnalle tulee pakolliseksi kiinteistökohtainen erilliskeräys taajama-alueilla, sekä asema- ja yleiskaavoitetuilla alueilla. Erilliskeräysvelvoite koskee niitä jätteenhaltijoita, joiden toiminnasta syntyy viikoittain erilliskerättävää jätettä seuraavasti:

 

·         Biojäte, vähintään 10 kg/viikossa

·         Kuitu- ja muovipakkaukset, vähintään 5 kg/viikossa

·         Lasi- ja metallipakkaukset +pienmetalli, vähintään 2 kg/viikossa.

 

Rakennus- ja purkujätteen erilliskeräysvelvoitteet laajenevat myös. Esimerkiksi villa ja bitumi on jatkossa lajiteltava erikseen.

 

Velvoitteet astuvat voimaan 1.7.2022.

 

Merkittävimmät muutokset kotitalouksille

 

Biojäte kerättävä kaikissa taajamissa vähintään viiden asuinhuoneiston kiinteistöillä viimeistään 1.7.2022. Biojätteen erilliskeräys järjestettävä kaikilla asuinkiinteistöillä yli 10 000 asukkaan taajamissa viimeistään 1.7.2024. Biojätteen keräyksen voisi korvata kiinteistöllä tapahtuvalla kompostoinnilla tai muulla pienimuotoisella käsittelyllä.

 

Pakkausjätteet, pienmetallit ja mahdollisuuksien mukaan muu pienikokoinen muovijäte on erilliskerättävä kaikissa taajamissa vähintään viiden asuinhuoneiston kiinteistöillä viimeistään 1.7.2023.

 

Tekstiilijätteelle tulee alueellisia vastaanottopaikkoja 1.1.2023.

 

Kotitalouksissa teetetyissä remonteissa/rakentamisessa syntyvien jätteiden jätehuolto on järjestettävä joko tilaajan tai rakennusyrityksen toimesta, sillä se ei kuulu kunnan järjestämän jätehuollon piiriin.  

 

Miten muutokset toteutetaan?

 

Lakeuden Ympäristöhuolto Oy tarjoaa jokaiselle yritysasiakkaalleen kattavan palvelukokonaisuuden jätelain vaatimusten mukaisesti. Mikäli yrityksenne jätehuollon nykytilanteeseen tarvitaan muutoksia ennen vuoden 2022 heinäkuuta, LY ottaa teihin yhteyttä hyvissä ajoin, muutostarpeet kartoitetaan ja toteutetaan joustavasti ja vaivattomasti. Mikäli haluatte tehdä muutoksia heti tai haluatte lisätietoja jätelain tuomista muutoksista, asiakaspalveluumme voi ottaa yhteyttä puh. 06 4296 750.


Takaisin uutisiin

Mainostoimisto Semio | Tampere ja SeinäjokiWebio julkaisujärjestelmä, verkkosivujen ylläpito